petrinjcica

Edukacija socijalne zajednice – “Edukalnica” u dječjem vrtiću Petrinjčica

7. ožujka posjetili smo dječji vrtić Petrinjčica. Radna terapeutkinja Iva Toš i Cvijeta Janković iz Udruge slijepih SMŽ Sisak i Sashka Veljanoska, Hana Delić i Barbara Kositer posjetile su centralni dječji vrtić u Petrinji gdje je održana još jedna edukacija o slijepim osobama, Posjet je organiziran u sklopu programa “Edukalnica” kojem je u cilju edukacija socijalne zajednice, s ciljem promoviranja prava i mogućnosti slijepih osoba, te razbijanja predrasuda i diskriminacije. Edukacije se provode u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te autoškolama.

Iva je i ovaj put pokzala djeci kako se slijepe osobe služe bijelim štapom i kako im pomaže u kretanju, kako je hodati uz videćeg pratitelja i kako se mogu dodavati zvučnom loptom.

Djeca su pomoću tablice i šila ispisivala slova i znakove na Brailleovom pismu a Cvijeta im je pročitala što su napisali. Cvijeta im je ispričala o tome kako slijepa osoba može dobiti psa vodiča te kako se kasnije kreće uz njegovu pomoć.

Druženje u trajanju dva školska sata proletjelo je u igri i zabavi uz upoznavanje s igrom “Čovjeće ne ljuti se” za slijepe, čitačem boje, i dominom, a sva djeca su uživala i iskazivala želju da ih i u budućnosti posjetimo sa sličnim edukacijama.

Mališani su Cvijeti uručili poklone, kućicu za ptice, pločicu sa zahvalom i uvezenu knjižicu s imenima djece iz vrtićke skupine ispisanim na Brailleovom pismu.

petrinjcica4 petrinjcica3 petrinjcica2 petrinjcica1 petrinjcica5