Dodjela priznanja za Univerzalni dizajn

21.9.2018. Dodjelom priznanja za Univerzalni dizajn završeno je obilježavanje ovogodišnjeg tjedna mobilnosti kojim se želi istaknuti važnost samostalnosti u kretanju kao i u ostvarivanju prava na pristupačnost i izjednačavanje mogućnosti svih osoba.
Od 2012. godine povodom Europskog tjedna mobilnosti dodjeljuju se priznanja za primjenu univerzalnog dizajna svim ustanovama, školama i svim ostalim čimbenicima koji mogu oblikovati život pojedinca, a da toga nisu ni svjesni. Radi se o onima koji su na bilo koji način prilagodili svoje poslovanje ili infrastrukturu osobama s invaliditetom, rekao je Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih grada Siska.

‘Radimo na tome da ustanove budu dostupne, da naša suradnja s njima bude učinkovita. Tamo gdje nije moguće građevinski intervenirati tražimo druga rješenja, a kod novih objekata želimo biti uključeni u planiranje. Često projektanti zaboravljaju na zakonske obveze ili ih ne znaju sprovesti u praksi. Tad se dešava da su rampe prestrme, bankomati previsoki i slično’, rekao je Tomanić.

Ovogodišnji dobitnici „Priznanja za primjenu univerzalnog dizajna“ su:

Lučka uprava Sisak- primjena univerzalnog dizajna na javnom putničkom pristaništu „Brod Biokovo“
Grad Petrinja- uređenje taktilne staze i taktilne karte na objektu Gradsko kupalište Petrinja
Auto promet Sisak- korištenje niskopodnih autobusa, izdavanje i prilagodba edukativne slikovnice “Lana i Nina u autobusu” u crnom tisku i na Brailleovom pismu.
Sisačko-moslavačka županija- zvučna najava i izgradnja pristupne taktilne staze od ulaza zgrade do dizala u zgradi SMŽ (Rimska ulica 28)
Priznanja dodjeljuje šest Udruga iz Siska i Petrinje, koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji i koje zajedno organiziraju sadržaje povodom Europskog tjedna mobilnosti na području Sisačko-moslavačke županije. To su Dijabetičko društvo grada Siska, Udruga slijepih SMŽ-Sisak, Udruga invalida rada grada Siska, Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

nagrade-mobilnost-2018-652x366 prizslite prizslite2 prizslite3