dragutin

Edukacija socijalne zajednice – “Edukalnica” u OŠ Dragutina Tadijanovića

Udruga slijepih SMŽ Sisak i Udruga IKS 11. ožujka su posjetili OŠ Dragutina Tadijanovića u kojoj je u sklopu programa “Edukalnica” radna terapeutikinja Iva Toš iz Udruge slijepih održala još jednu edukaciju. uz Ivu školu su posjetili Cvijeta Janković, Laetitia Larroque, Sashka Veljanoska, Bojan Juzbašić, Nadja Matešić i Barbara Kositer. Na edukaciji su sudjelovali učenici prvog i drugog razreda, a isprobali su hodanje pomoću bijelog štapa i s vidšim pratiteljem, a Cijeta im je ispričala o procesu koje psi moraju proći prije nego postanu psi vodiči slijepe osobe. Djeca su saznala kako privih godinu dana pas prolazi proces socijalizacije u obitelji, a nakon toga odlazi u Centar za rehabilitaciju Silver gdje nastavlja školovanje i dresuru te uči do 50 naredbi kako bi slijepu osobu mogao voditi do posla, pošte, banke, trgovine i svih bitnih mjesta koja slijepa osoba često posjećuje. Ispričala im je kako se ponašati i koja pravila se moraju poštivati u ophođenj s psima vodičima. Djeca su uz pomoć Brailleove tablice ispisivala riječi uz pomoć abeceda koju je Iva pripremila, a isprobali su i simulacijske naočale koje su im dočarale kako je to imati razne poremećaje vida. Učiteljice i djeca iskazali su zadovoljstvo naučenim te zatražili nove termine dolaska.

dragutin2 dragutin1 dragutin4 dragutin3