mobil-17

Udruga slijepih SMŽ – Sisak je i ove godine zajedno s udrugama: Dijabetičko društvo grada Sisaka, Udruga invalida rada grada Sisak, Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanska inicijativa ‘Moj grad Sisak’ i Udruga osoba s invaliditetom Sisako-moslavačke županije organizirala obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti.

Stanovanje, mobilnost i pristupačnost, osnovni su preduvjeti za provođenje svih aktivnosti samostalnog življenja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u zajednicu. Upravo je „Europski tjedan mobilnosti“ pravi termin da osobe s invaliditetom ukažu na potrebu stvaranja pristupačnog i poticajnog okruženja u kojem i oni žive. Cilj svih akcija tijekom Europskog tjedna mobilnosti je skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom koje imaju pravo ravnopravno sudjelovati u javnom životu te da na njih cjelokupna zajednica treba obratiti pozornost kao na ravnopravne sudionike u prometu, ali i na pristupačnost i prilagodbu ustanova, uslužnih djelatnosti, drugih javnih objekata te svakako na prilagođenost u prometu i veći broj parkirališnih mjesta.
Mobilnost uz pristupačnost i stanovanje predstavlja osnovni preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom u aktivnosti svakodnevnog življenja i njihovo uključivanje u zajednicu te slijedeći tjedan posebno, a inače to činimo i svakodnevno kroz rad svojih Udruga, želimo osvijestiti društvo o svim preprekama na koje osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze i poticanje svih dionika na suradnju da se zajedničkim naporima one uklone. Neostvarivanje pristupačnosti je povreda ustavnog prava na jednakost, a također predstavlja i diskriminaciju osoba s invaliditetom u odnosu na osobe bez invaliditeta.
Ove se godine Europski tjedan mobilnosti promovira temom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost” (engl. Clean, shared and intelligent mobility) i poziva na uključivanje u akciju “Dijeljenje te vodi dalje” (engl. Sharing gets you further), kojom se promiče zajednička mobilnost koja može imati pozitivan utjecaj na gradove i naselja, jer svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja osobnih automobila na cesti. Dijeljenjem se utječe i na lakše prometovanje različitih prijevoznih sredstava – automobila, bicikala, javnog prometa

mobil3 mobil2 mobil5 mobil4mobil7 mobil6