slap

Edukacija socijalne zajednice –  „Edukalnica“ u dječjem vrtiću Slap

U četvrtak 3. ožujka, Udruga slijepih SMŽ u suradnji s udrugom IKS održala je kratki program edukacije i osvještavanja naših najmlađih građana u dječjem vrtiću Petrinjčica, odnosno područnom objektu Slap.

Vrtić su posjetili Iva Toš, radna terapeutkinja Udruge slijepih i član Mladen Gobac sa svojim psom vodičem Odom, Cvijeta Janković,dopredsjednica Udruge slijepih i  zaposlenica Udruge IKS koja je svojom idejom o edukaciji produbila suradnju ove dvije udruge, te Tamara Jovičić i Barbara Kositer.

Djeca su pokazala izvrsno znanje o kretanju slijepih osoba i videćim pratiteljima, te su i sami isprobali kretanje pomoću bijelog štapa s povezom na očima.

Najveće oduševljenje izazvala je Oda, Mladenov pas vodič. Djeca su pažljivo saslušala o tome kako je Oda prošla poseban trening za pse vodiče i kako sada pomaže Mladenu prilikom kretanja po Sisku.

Mladen i Cvijeta odgovarali su na brojna pitanja o tome kako se snalaze u prostoru i koja pomagala koriste, a Iva je djeci pokazala neka od pomagala poput čitača boje, zvučne lopte te tablice i šila za pisanje Brailleovog pisma koje su i sami isprobali.

U ugodnom druženju sudjelovala su djeca u dobi od 5 do 7 godina, te su svi iskazali veliko zadovoljstvo zbog ove posjete, ali i senzibiliziranost u ophođenju sa slijepim osobama i razumijevanje za različitosti.

Cvijeti i Mladenu uručeni su pokloni koje su djeca sama izradila – taktilne slike s kratkim porukama na Brailleovom pismu, a pozvani su i na druženja u budućnosti.

slap2 slap1 slap6 slap5 slap4 slap3