Sveta Lucija

13.12.2017. u sklopu projekta “Sretni u starosti” u Udruzi slijepih SMŽ-Sisak obilježili smo dan Sv. Lucije i održali sportsku srijedu.

Sveta Lucija od Sirakuze, kršćanska mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine.

Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Njen dan slavi se 13. prosinca. Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Na njen dan također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici.

svl01 svl02 svl03 svl04 svl05 svl06 svl07 svl08 svl09 svl10 svl11