unuo

Kulinarske radionice Cooklook

U subotu, 14.11.2015. korisnici Udruge slijepih sudjelovali su na kulinarskim radionicama u centru UNUO-Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja. Korisnici su sudjelovali u pripremi i kuhanju obroka. Kroz sudjelovanje na radionici unaprijedili su postojeće i stekli nove vještine, te postigli veću samostalnost u svakodnevnim aktivnostima. Korisnici su također imali priliku za šetnju Zagrebom pod stručnim vodstvom turističkih vodiča.
Vizija udruge je poboljšanje obrazovanja osoba s invaliditetom, te da se kroz edukaciju i kuharske radionice, prije svega pruži prilika osobama s invaliditetom da pokažu svoje sposobnosti rada u ugostiteljstvu i lakše dođu do zapošljavanja u struci.
Osobe s invaliditetom imaju poteškoće sa samostalnim životom, potaknut tom činjenicom želja nam je da se osobama s invaliditetom olakša samostalni život. Kroz edukacije i radionice javnost integrira o školovanju osoba s invaliditetom. Integracija učenika sa posebnim potrebama i učenika iz redovnih škola u zajednički rad i lakšu integraciju u društvu.
Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja svečano je otvorila službene prostorije Centra za unaprjeđenje i promociju turističko-ugostiteljskih usluga usmjerenih gostima s invaliditetom – Ključić oko vrata.
Vedran Habel, nastavnik ugostiteljstva, viziju pretvara u stvarnost. Nakon šest i pol godina rada uvidio je potrebu stvaranja mjesta zajedničkog druženja i osposobljavanja osoba s invaliditetom za samostalan život. Svojim optimizmom i zalaganjem za populaciju koja je često zanemarena u našem društvu, otvorio je vrata za nove spoznaje poslodavcima i turističkoj zajednici.
Kao što kaže Habel, premda dvanaest posto stanovništva čine osobe s invaliditetom, njihove mogućnosti i potrebe nisu prepoznate u većini ugostiteljskih objekata, niti su ti prostori prilagođeni OSI populaciji.
“Bio nam je nužan višenamjenski prostor za unapređivanje i promociju ugostiteljskih usluga usmjerenih upravo osobama s invaliditetom. Ovo je prostor u kojem će hrvatski ugostitelji i turistički djelatnici naučiti kako pristupiti slijepim, slabovidnim, gluhim i nagluhim osobama te kako turističke objekte prilagoditi osobama s invaliditetom. Niti jedan grad u svijetu nema prezentaciju svoje države na ovaj način, što je veoma važno, kako za osobe s invaliditetom tako i za turističku zajednicu.Ključić oko vrata je i višenamjenski prostor u kojem će se organizirati eno-gastro radionice namijenjene svim osobama sa i bez invaliditeta. Posebno je usmjerena prema osobnom i profesionalnom razvoju osoba s invaliditetom koje će se pod motom ‘Otključajmo mogućnosti” podučavati kuhanju te drugim ugostiteljskim uslugama. Ovisno o željama i potrebama polaznika razvijat će se i novi programi. Ključić oko vrata simbol je samostalnosti”, tumači Vedran Habel.
Trenutačno je svaka subota i nedjelja otvorena za turiste sa i bez invaliditeta. Vedranova želja je kroz radionice i zajedničko druženje potaknuti osobe s invaliditetom da se osamostale. Osobe s invaliditetom žele i spremne su na promjene. Vrijeme je da se prekinu druženja samo unutar grupa osoba s invaliditetom.

unuo3 unuo4 unuo5 unuo10

unuo2 unuo6 unuo7                                      unuo8    unuo9