3.12.2021. Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s drugima. U Republici Hrvatskoj se politika prema osobama s invaliditetom zasniva na suvremenim međunarodnim standardima, koji uključuju i temeljna načela ljudskih prava kao što je načelo nediskriminacije te načelo međuzavisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava, što čini nužnim ostvarivanje pristupačnosti svih građanskih i političkih kao i socijalnih, kulturnih i gospodarskih prava osobama s invaliditetom.
Znate li?
Da će kroz život , privremeno ili trajno, preko 1/6 svjetske populacije doživjeti invaliditet, bez obzira bila tu riječ o nemogućnosti kretanja, neurološkoj, genetskoj ili mentalnoj poteškoći (npr. depresiji). U kombinaciji s osobnim i okolinskim faktorima moguće da će izostati socijalna podrška u tom trenutku.
Od ukupnog broja osoba s invaliditetom, njih 80% živi u zemljama u razvoju.
Procjena je da je otprilike 46% osoba starijih od 60 godina iskusilo neki oblik invaliditeta.
Jedna od četiri žene će u životu najvjerojatnije doživjeti određeni oblik invaliditeta, kao i jedno od desetero djece.
Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi preko 500 000 osoba s invaliditetom, od čega je 60 % muškaraca i 40 % žena.
Stoga, umjesto zaključka, razmislimo možemo li i sami doprinijeti proširenju svijesti i boljem odnosu prema osobama s invaliditetom?
Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Udruzi slijepih obilježili smo druženjem, pjesmom i naravno finom “klopom”. U sklopu kulinarske radionice isprobali smo naš kiseli kupus koji smo u tradicionalnoj izvedbi poslužili dinstan sa žgancima. Kroz trening i provedbu aktivnosti svakodnevnog života sa slijepim osobama slijepe osobe stječu nova znanja i vještine potrebne za potpuno uključenje u društvo.