25.11.2020. Vrtlarenje
Danas smo se upoznali s postupkom razmnožavanja biljaka reznicama. A kroz aktivnost smo se upoznali i sa nekim novim začinskim i ljekovitim biljem, te njihovim osnovnim karakteristikama, mirisima, okusima, teksturama.
Pod reznicama se podrazumijevaju vegetativni dijelovi različitih biljnih organa – korijena, stabla i listova odvojenih od matične biljke, kod kojih se na pogodnom supstratu i uz odgovarajuće uvjete formira korijen. Kadulja : ljekovita žalfija, višegodišnja i medonosna, polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm jakog korijena. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Listovi su dugački, ovalnog oblika, a cvjetovi tamnoljubičaste boje. Kadulja je samonikla biljka, ali se i uzgaja zbog traženog i cjenjenog eteričnog ulja.
Ružmarin: biljka čije ime potječe od latinskog ros i marinus, odnosno “morska rosa”, što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu. Ružmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svijetloplavih cvjetova.
Smilje: veliki rod jednogodišnjeg raslinja, trajnica, polugrmova i grmova iz porodice glavočika. Pripada mu preko 560 vrsta, od kojih jed najpoznatije sredozemno smilje ili uskolisno smilje, primorsko smilje koje raste po sunčanim mediteranskim kamenjarima.
Lavanda: rod biljaka iz porodice Lamiaceae. Rasprostranjene su diljem Mediterana, pa sve do Afrike i jugoistočnih predjela Indije. Rod lavandi uključuje jednogodišnje i višegodišnje vrste, travolike vrste i grmove.