Nastavljamo s inicijativom „(In)visible artists“ – (ne)vidljivi umjetnici , kroz koju na našim mrežnim stranicama objavljujemo sadržaje vezane za poznate ličnosti iz Hrvatske i svijeta koje su usprkos oštećenju vida/sljepoći postigli afirmaciju u raznim granama društvenog života (kultura, medicina, razvoj civilnog društva, ljudska prava itd.).

Andrea Bocelli

Andrea Bocelli je talijanski pjevač (tenor), tekstopisac i producent. Rođen je 22. rujna 1958. godine u toskanskom mjestu Lajaticou, nedaleko od Pise.
Od rođenja je imao problema s očima zbog glaukoma. Godine 1970., u dobi od 12 godina, nakon nesreće na nogometnoj utakmici posve je izgubio vid.
Upisao pravni fakultet u Pisi. Kao student često je nastupao po barovima.
Veliki tenor, tekstopisac i producent glazbom je okružen od djetinjstva, koje je proveo u Toskani. Od rođenja je okružen glazbom te je osvajao nagrade na raznim pjevačkim natjecanjima.
Ono što možda i niste znali o Bocelliju jest da je u mladosti htio biti odvjetnik. Naime, upisao je studij prava u Pisi, iako ga ljubav prema glazbi nije puštala. Zarađivao je tijekom studija pjevajući po barovima, a studij je završio i godinu dana radio kao odvjetnik. Ljubav prema glazbi ipak je bila jača i odvela ga je u drugom smjeru.
U karijeri mu je u početku pomogao Zucchero, koji je tražio nekog tko bi s Lucianom Pavarottijem snimio demosnimku za jedan duet. Bili su očarani Andreom, a on se ubrzo predstavio i na San Remu. Pažnja medija raste, a karijera u popularnoj glazbi sve je uspješnija. Osim toga, 1994. pojavljuje se i u prvoj operi.
Na jednom koncertu otkrio je da su liječnici njegovoj majci rekli da ga pobaci jer će se dijete roditi s nekom vrstom invaliditeta. Naime, majka je tijekom trudnoće primljena u bolnicu s upalom slijepog crijeva. Pomogli su joj, ali i preporučili abortus. Ona to nije učinila. ” Rekli su joj kako je to najbolje rješenje jer će se beba roditi s nekom vrstom invaliditeta. Ali mlada i hrabra žena odlučila je da neće pobaciti i dijete je rođeno. Žena je bila moja majka, a ja sam bio dijete”, ispričao je Bocelli tijekom jednog koncerta.
Od rođenja je imao probleme s vidom. Rodio se djelomično slijep, dijagnosticiran mu je urođeni glaukom. Nakon što ga je, nažalost, kao dječaka pogodila lopta u glavu, tada je 12-godišnji Andrea potpuno izgubio vid. Utjehu je pronašao u svojoj velikoj ljubavi – glazbi. Mladi Bocelli nije dao invaliditetu da ga slomi – odlučio je pjevati, odlučio se obrazovati i živjeti punim plućima.
U vrijeme studija upoznao je prvu suprugu – Enricu Cenzatti, s kojom se vjenčao i dobio dva sina. Rastali su se, no ostali su u dobrim odnosima, pa njegovi sinovi i bivša supruga žive u blizini njegove rezidencije u Italiji. Pravu sreću pronašao je uz njegovu menadžericu Veroniku Berti, s kojom se vjenčao 2014. godine. 53-godišnji tenor i 20 godina mlađa Veronika dobili su djevojčicu početkom 2012. godine.