3.2.2023. Naša djelatnica sudjelovala je na BEAM UP simpoziju Ništa o nama bez nas! Rad sa slijepim i slabovidnim u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti.
Simpozij je održan u sklopu EU projekta BEAM UP: Blind Engagement in Accessible Museum – Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte.
Počevši od kontekstualizacije slogana „Ništa o nama bez nas!”, fokus simpozija bio je na iskustvu rada sa slijepim i slabovidnim osobama u proučavanju, analizi i predstavljanju suvremenih umjetničkih djela na više-osjetilni način. Kroz prezentacije koje su održali predstavnici Instituta za slijepe iz Italije, te galerija The Glucksman, University College Cork, Irska saznali smo više o različitim pristupima i metodama predstavljanja suvremene umjetnosti osobama oštećena vida, načinima prilagodbe prostora posjetiteljima s invaliditetom te različitim programima i aktivnostima provedenima u sklopu BEAM UP projekta s posebnim naglaskom na blisku suradnju sa slijepim i slabovidnim članovima lokalnih stručnih skupina unutar projekta. Tanja Parlov, prof. likovne kulture i likovna pedagoginja u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ održala je prezentaciju pod nazivom Likovnost i oštećenje vida kroz koju je prikazala kako kroz umjetničke elemente približiti likovnost djeci s oštećenjem vida. Na samom kraju simpozija sudionici su uz vodstvo iskusili MSU NA DODIR – prilagođeni postav ciklusa izložbi „Zbirka kao glagol“. Više o samoj izložbi saznajte na linku http://www.msu.hr/…/msu-na-dodir-prosireni…/1075.html