29.6.2023. Članovi Udruge slijepih SMŽ – Sisak uključili su se u provedbu senzibilizacijske akciju pod nazivom “Blind caffe” u petrinjskom Centru novog života s ciljem podizanja svijesti o potrebama i percepciji slijepih i slabovidnih osoba, posebno u javnom prostoru. Ova senzibilizacijska akcija bila je organizirana od strane Udruge IKS iz Petrinje. Cilj akcije “Blind caffe” bio je senzibilizirati sudionike s naglaskom na mlade osobe, pružiti im priliku da bolje razumiju potrebe slijepih i slabovidnih osoba te promocija inkluziju u društvu. Kroz ovakav tip interaktivnih edukativno-senzibilizacijskih akcija nastojimo potaknuti širu javnost na promjenu perspektive i veću osjetljivost prema osobama s invaliditetom.

Posjetitelji Centra novog života su radoznalo zastajkivali i pratili sudionike koji su nosili poveze na očima i bijele štapove u rukama, pokušavajući se snaći u prostoru. Neki od posjetitelja ohrabrili su se I također barem na trenutak iskusili kako izgleda život slijepe osobe. U provedbu aktivnosti uključili su se I predstavnici Ambidekster kluba iz Zagreba, gosti iz organizacije Ocean znanja te socijalni radnici s Reunion Islanda koji su posjetili Zagreb radi stručnog usavršavanja.

Na samom početku radionice radna terapeutkinja I instruktorica orijentacije I kretanja Udruge slijepih SMŽ-Sisak educirala je sudionike o zaštitnim tehnikama I tehnikama koje osobe s oštećenjem vida koriste u svakodnevnom životu (videća pratnja, dugi bijeli štap, pas vodič) , koja sve pomagala koriste slijepe osobe ali I o preprekama s kojima se slijepe osobe susreću i specifičnostima oštećenja vida. Sudionici su imali priliku postavljati pitanja i bolje upoznati slijepe osobe, te praktično demonstrirati usvojene informacije. Nakon edukacije nastavili smo aktivnost uz tzv. “blind caffe” – zajedničko ispijanje kave “na slijepo”. Sudionici su imali priliku iskusiti kako je to piti kavu s povezom na očima, razgovarati I postavljati pitanja samim slijepim osobama, nakon čega su se kroz grupne izazove uz pomoć “mentora/slijepih osoba” sudionici upustili u istraživanje okoline bez osjetila vida. Cilj je bio simulirati situaciju slijepih osoba te sudionicima omogućiti da bolje razumiju svakodnevne izazove osoba s oštećenjem vida.

U opuštenoj atmosferi Blind caffea za kraj akcije “pala” je i pjesma za koju se pobrinuo član Udruge slijepih SMŽ – Sisak, pjevač sevdalinki i student Pavao Anić