15.4.2024. U sklopu projekta “Aktivni”, financijski podržanog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, danas smo nastavili s našim redovitim digitalnim opismenjavanjem. Fokus je bio na informatičkoj obuci- radu na pametnim telefonima i računalu.
Kroz ovu obuku, naše vrijedne polaznice do sada su stekle znanja i vještine o korištenju pametnih telefona i računala. Ponosno ističemo da su već ostvarile napredak u korištenju aplikacija poput WhatsApp-a, Vibera, Messengera i drugih, kao i u osnovnim funkcijama poput pozivanja i slanja SMS poruka (poziv,video poziv, slanje glasovnih i tekstualnih poruka, fotografiranje i slanje fotografija, brisanje i spremanje datoteka, plaćanje računa mobilnim bankarstvom i sl.)
Zašto je ovo važno? U današnjem digitaliziranom svijetu, čak i za osobe starije životne dobi , posjedovanje osnovnih informatičkih vještina postaje nužnost. Omogućuje im lakšu komunikaciju s obitelji i prijateljima, pristup informacijama i praktično rješavanje svakodnevnih zadataka.
Kontinuirano radimo na osnaživanju naših korisnika za suvremeni digitalni svijet. Nastavit ćemo s pružanjem podrške i radom na poboljšanju informatičkih vještina svih korisnika kako bi se osiguralo da ostanu povezani i neovisni.
Nakon uspješno provedene informatičke obuke, naš fokus se preusmjerio na obuku u području orijentacije i kretanja za našeg korisnika – osobu s oštećenjem vida. Ova aktivnost ima izuzetnu važnost i donosi brojne dobrobiti ne samo za samog korisnika, već i za zajednicu u cjelini.
Orijentacija i kretanje su ključne vještine za slijepe osobe koje im omogućuju neovisnost i samostalnost u svakodnevnom životu. Obuka pruža korisniku vještine potrebne za sigurno i efikasno kretanje okolinom. Značaj ovakvih aktivnosti je višestruk. Prvenstveno, omogućuju slijepoj osobi da bude samostalnija pri kretanju što značajno poboljšava kvalitetu života. Osim toga, obuka promiče inkluziju i osvještava širu zajednicu o potrebama i sposobnostima slijepih osoba. Također, povećava se razumijevanje i empatija prema osobama s invaliditetom, što doprinosi stvaranju inkluzivnijeg društva.
Kroz ovakve aktivnosti, pružamo konkretan doprinos u osnaživanju naših korisnika za aktivno sudjelovanje u društvu te im pružamo potrebnu podršku u ostvarivanju njihovih životnih ciljeva. Orijentacija i kretanje su temeljne vještine koje omogućuju slijepim osobama da se integriraju u zajednicu, sudjeluju u aktivnostima i ostvare svoj puni potencijal.