20.9.2019. U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Galeriji Svetog Kvirina Doma kulture kristalna kocka vedrine u Sisku, dodijeljena su priznanja za primjenu univerzalnog dizajna. Udruge potpisnice sporazuma o suradnji (Udruga slijepih SMŽ, Udruga osoba s invaliditetom SMŽ, Udruga invalida rada Grada Siska, Dijabetičko društvo Grada Siska, Građanska inicijativa “Moj Grad Sisak”, Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje “KAS”) ovo priznanje dodjeljuje već sedmu godinu za redom.
Među dobitnicima ovogodišnjeg priznanja su Zagrebačka banka (podružnica Sisak) za prilagodbu svoje poslovnice u Sisku (postavljanje taktilnih staza za slijepe osobe, pristupačan ulaz za osobe u invalidskim kolicima, komunikatori za osobe s oštećenjem sluha), OŠ Braća Ribar za uvođenje zdrave prehrane po Healthy Meal standardu, te petrinjska Ljekarna „Kovačiček-Vujatović“ koja je krajem prošle godine otvorila šalter za osobe s invaliditetom i roditelje s malom djecom. Zahvaljujući ovoj usluzi, osobe s invaliditetom i roditelji s malom djecom u automobilu više ne moraju ulaziti u sam objekt ljekarne, već pozvone, nakon čega djelatnica ljekarne dolazi na šaltersko okno i uzima narudžbu i vraća se po lijek.

Cilj dodjele ovih priznanja je motivirati i uključiti što više dionika u promišljanje i razmišljanje o pristupačnosti prostora svim dionicima u društvu, svim osobama, pa tako i osobama s invaliditetom.