30.4.2024. Danas smo s našim korisnicima i stranim volonterima iz Udruge IKS proveli aktivan dan u sklopu ekoloških radionica kroz projekt “Aktivni”, koji je financijski podržan od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Naša suradnja rezultirala je uspješnom sjetvom krumpira u našim plastenicima, gdje smo zajedničkim snagama pokazali kako je sve moguće kroz rad i suradnju.
Vrtlarenje nije samo aktivnost koja potiče ekološku osviještenost, već je i izuzetno važno za slijepe osobe. Kroz dodir tla, miris bilja i zvukove prirode, vrtlarenje pruža osjećaj povezanosti s okolinom i prirodom. Za slijepe osobe, vrtlarenje nije samo terapija ili fizička aktivnost, već i način da se oslobode stresa, potaknu kreativnost i osjete smisao postojanja kroz rad s prirodom.
Osim toga, vrtlarenje pruža priliku za razvoj motoričkih vještina, orijentacije u prostoru te samostalnosti. Kroz dodir biljaka, upoznavanje tekstura i oblika, slijepe osobe razvijaju osjetilo dodira te usvajaju nove vještine koje im mogu biti korisne i izvan vrta.
Stoga smo ponosni što smo danas imali priliku zajedno provesti vrijeme u vrtu, učeći i radeći zajedno, te se radujemo budućim aktivnostima koje će nam omogućiti daljnje učenje, rast i zajedništvo.
Nakon uspješne sjetve krumpira u našim plastenicima, nagradili smo se zajedničkom pripremom roštilja i uživali uz glazbu. Ovaj trenutak opuštanja i zajedništva doprinio je jačanju naših veza i podizanju raspoloženja nakon dana provedenog u prirodi.