🌼Ekološka radionica u punom cvatu!🌿
22.3.2024. Iskoristili smo lijepo vrijeme i održali ekološku radionicu u našem malom vrtu. Radionica je bila fokusirana na upoznavanje s jednom moćnom a jako pristupačnom biljkom – maslačkom! Zašto maslačak? Osim što je trenutno u cvatu, njegovi cvjetovi pružaju jedinstven doživljaj opipa i mirisa, što je posebno važno za naše slijepe članove.
Kroz interaktivnu radionicu, pobrali smo maslačak iz obližnjeg polja te se detaljno upoznali s njegovim značajkama i primjenama. Maslačak je pravo bogatstvo prirode – njegov korijen koristimo kao prirodni lijek, listove u salatama, a cvjetove za izradu raznih proizvoda.
Jedan od zanimljivih aspekata radionice bio je proces izrade “meda” od maslačka. Pažljivo smo odvojili latice cvijeta maslačka i redali ih u staklenke između slojeva šećera. Staklenke smo postavili na sunčano i toplo mjesto, gdje će se šećer polako rastapati, stvarajući prirodni slatki proizvod – “med” od maslačka.
Ova radionica nije samo pružila priliku za učenje o prirodi, već je i potaknula povezanost s prirodom na jednostavan način. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i podržali ovaj edukativni događaj!
Aktivnost je provedena u sklopu projekta pod nazivom “Aktivni” , uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.