19.10.2023. Organizirali smo ekološku radionicu pod nazivom “Vrtlarenje za sve” u suradnji s Udrugom IKS. Ova aktivnost okupila je slijepe korisnike Udruge slijepih i strane volontere iz Udruga IKS kako bi se zajedničkim snagama potaknula svijest o inkluzivnosti i ekološkoj održivosti.

Jutarnji dio programa započeo je edukativnim segmentom posvećenim senzibilizaciji i edukaciji volontera. Kroz interaktivne aktivnosti, volonteri su dobili vrijedan uvid u svakodnevne izazove s kojima se suočavaju slijepe osobe. Razumijevanje, pristup i podrška su ključni kako bi se osigurala potpuna uključenost slijepih osoba u društvo. Kako bi bolje razumjeli perspektivu slijepih osoba, volonteri su kroz radionicu iskusili niz simulacija. Pod povezom, hrabro su se upustili u pripremu kave, oslanjajući se isključivo na dodir i sluh. Zatim su isprobali hodati s videćom pratnjom i koristeći dugi bijeli štap kako bi bolje razumjeli osjećaj sigurnosti koji pruža videći pratitelj i dugi bijeli štap.

Nakon edukativnog dijela, aktivnost smo premjestili u naš mali vrt. Tu su korisnici, uz nesebičnu pomoć volontera, imali priliku sudjelovati u sadnji luka, te ubiranju plodova paprike, rajčice i tikvice.

Ova aktivnost nije samo doprinijela oplemenjivanju naših plastenika, već je i pružila korisnicima osjećaj postignuća i povezanosti s prirodom.

Ova izuzetna suradnja između Udruge slijepih i Udruge IKS predstavlja primjer kako zajedničkim naporima možemo graditi inkluzivno društvo koje promiče ekološku svijest i međusobno razumijevanje.

Veselimo se našim daljnjim druženjima 🙂

Aktivnost je provedena u sklopu projekta pod nazivom “Aktivni” uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.