19.9.2023. Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije –Sisak u suradnji s Policijskom upravom Sisačko-moslavačke županije je u prijepodnevnim satima provela akciju u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti kojim se promovira podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Akcija je provedena na raskrižju Ulica Ante Starčevića i Matije Gupca u Sisku. Medijski nas je popratio Quirinus portal, te im ovim putem zahvaljujemo.

Zašto je mobilnost važna za sve nas?

Europski tjedan mobilnosti, održava se od 16. do 22. rujna svake godine, a organiziraju ga Europska Komisija. Udruga slijepih SMŽ-Sisak u sklopu obilježavanja ovog značajnog tjedna želi naglasiti pravo osoba s invaliditetom na mobilnost i istovremeno ohrabriti osobe s invaliditetom da aktivno participiraju u javnom transportu, javnoj infrastrukturi, kulturnim i zabavnim sadržajima koji podržavaju aktivnu mobilnost jednaku za sve .

Sloboda kretanja je ključna za samostalan život i integraciju u zajednicu. Osobe s invaliditetom imaju pravo na iste mogućnosti kao i svi građani, uključujući slobodu kretanja, neovisno putovanje, te pristup javnim prostorima i objektima.

Pristupačnost je osnovna pretpostavka

Osigurati pristupačnost prostorima i objektima ključno je za inkluzivnu zajednicu. Pristupačni ulazi, liftovi, sanitarni čvorovi, taktilne staze, taktilni planovi, pristupačne pješačke staze, pristupačan javni prijevoz, uklanjanje oštećenja na nogostupima i druge prilagodbe omogućuju slobodno kretanje i pristup svim članovima zajednice.

Mali koraci, velika promjena!

Podržite prava osoba s invaliditetom na slobodno kretanje i sudjelovanje u prometu. Uključite se u stvaranje okoline u kojoj je mobilnost pravo za svakoga.

Kako Možete Pomoći?

1. Edukacija: Informirajte se o potrebama osoba s invaliditetom u prometu i pristupačnosti.

2. Podijelite Informacije: Podignite svijest u vašem krugu i potaknite druge da podrže prava na mobilnost.

3. Potaknite Inicijative: Potaknite lokalne vlasti i organizacije da unaprijede pristupačnost javnih prostora i objekata.

4. Pružite Pomoć: Budite pažljivi i pružite pomoć ako je potrebno, na primjer, u prijelazu preko ceste.

Medijsku objavu Quirinus portala provjerite na linku https://quirinusportal.com/…/udruga-slijepih-smz-sisak…/