Izradili smo još jednu od zimnica u nizu., danas smo ukiselili ciklu.
Cikla se jela od davnina. U I-II tisućljeću pr. e. na Mediteranu se uzgajala kao ljekovita biljka. U početku su se jeli samo njeni listovi, a korijenje se koristilo u ljekovite svrhe.
Početkom naše ere pojavile su se prve kultivirane sorte ovog korijena. Prvo spominjanje cikle u Rusiji datira iz X-XI stoljeća. Postala je široko rasprostranjena u XIV. Stoljeću, a u XVII.
Korjenasti plod cikle odličan je izvor folne kiseline koji snižava krvni tlak, prevenira kardiovaskularne bolesti, a neophodna je i za odgovarajuću sintezu DNK-a, pa se njegova konzumacija osobito preporučuje trudnicama. S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz B skupine dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji.
U konzumaciji ne treba izostaviti ni njezine zelene listove, koji su bogati željezom, kalijem, magnezijem, kao i vitaminom C. Povrh svega, 100 grama cikle ima tek 37 kalorija i nula posto masnoća, pa se preporučuje kod osoba koje žele skinuti kilograme ili održati težinu.