5.9.2023. Kroz današnju kulinarsku radionicu naučili smo pripremiti gužvaru sa tikvicama. Glavni sastojak bile su domaće tikvice iz našeg vrta, uz dodatak sira i vrhnja. Nakon prefinog ručka i nekoliko partija el. govornog pikada nastavili smo sa natjecanjem u pranju suđa 🙂

Kulinarske radionice za slijepe osobe imaju iznimnu važnost jer pružaju priliku osobama s oštećenjem vida da razvijaju svoje vještine u kuhinji, poboljšavaju svoju samostalnost i neovisnost te uživaju u pripremi hrane. Evo nekoliko ključnih aspekata na kojima radimo kroz naše kulinarske radionice:

1.Poboljšanje samostalnosti: Kulinarske radionice pomažu slijepim osobama da razviju vještine koje im omogućuju da pripremaju obroke samostalno što im daje veću neovisnost u svakodnevnom životu.

2.Očuvanje kulture i tradicije: Kroz sudjelovanje u kulinarskim radionicama, slijepe osobe mogu naučiti i očuvati recepte i kulinarske tradicije svoje obitelji ili kulture.

3.Sudjelovanje u pripremi hrane može imati pozitivan utjecaj na fizičko i emocionalno blagostanje. Osjećaj postignuća koji dolazi s uspješnom pripremom obroka utječe na podizanje samopouzdanja korisnika.

4.Socijalna interakcija: Kroz naše kulinarske radionice okupljamo osobe raznih interesa. To pruža priliku za socijalizaciju, razmjenu iskustava i druženje.

5.Edukacija o prehrani: Radionice uključuju edukaciju o zdravoj prehrani, pravilnoj pripremi namirnica i sigurnosti u kuhinji, što je posebno važno kako bi se osiguralo da osobe s oštećenjem vida budu svjesne i odgovorne u vezi s prehranom, te poštuju osnovne sigurnosne mjere u pripremi hrane.

6.Poboljšanje fine motorike: Aktivnosti kao što su rezanje, sjeckanje i miješanje sastojaka u kuhinji doprinose poboljšanju finih motoričkih vještina kod korisnika.

7.Razbijanje stereotipa: Kulinarske radionice za slijepe osobe pomažu u razbijanju stereotipa i predrasuda o sposobnostima osoba s oštećenjem vida. Kroz demonstraciju svojih kulinarskih vještina, slijepe osobe mogu pokazati da su jednako sposobne kao i svi ostali.

U konačnici, kulinarske radionice za slijepe osobe imaju značajan utjecaj na njihovu svakodnevicu, omogućujući im da uživaju u kuhinji, budu samostalniji i integrirani u društvo te razvijaju svoje kulinarske talente.