30.1.2019. Današnji dan smo proveli igrajući el. govorni pikado, a prostorom su se širili fini mirisi današnje kulinarske radionice. Specijalitet dana bila je bundeva, točnije juha od bundeve s korjenastim povrćem ( mrkva,peršin,celer) s dodatkom đumbira, a kao desert poslužilo smo savijaču od bundeve s cimetom. Današnji kuhari bili su Ilija Pavić i Nikolina Somić
Nekoć davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima.
Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu.Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane.Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku.
Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.
Sastav i ljekovitost bundeve
Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.
Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo.
Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata u narodnoj medicini.
Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.
Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje.Ova namirnica pomaže smanjiti kolesterol u krvi. Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.
Žlica soka bundeve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate.
Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Bundeva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka – pokazuju najnovija istraživanja.
Bundevu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, juhe, kolače i sokove.
Uz nju pristaju začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.