6.2.2024. Kulinarska radionica i sportske aktivnosti 🙂

Današnji dan bio je ispunjen aktivnostima koje su nas okupile i učinile da se osjećamo povezano i produktivno. Naša kulinarska radionica započela je s malim, ali vrijednim plodovima iz našeg vrta – špinatom. Špinat, poznat po svojoj nutritivnoj vrijednosti, nije samo dodatak jelima, već i zvijezda našeg dana. Svi smo se zajedno angažirali u pripremi savijače od špinata i krumpira. Od čišćenja i sjeckanja do začinjavanja, svaki korak bio je prilika za učenje i suradnju.

Dok je miris savijače ispunjavao naš prostor, odlučili smo se i za malo sportskih aktivnosti. Natjecali smo se na elektronskom govornom pikadu i vozili na sobnom biciklu. Bilo je smijeha, uzbuđenja i prilika da pokažemo svoje vještine.

Kulinarske aktivnosti za slijepe imaju izuzetnu važnost jer pružaju priliku ne samo za uživanje u pripremi hrane, već i za razvijanje osjetila, samopouzdanja i neovisnosti.

Razvijanje osjetila: Osobe koje su slijepe često se oslanjaju na svoja osjetila mirisa, okusa i dodira. Kulinarske aktivnosti im omogućuju da razvijaju ova osjetila još više. Kroz dodirivanje, mirisanje i kušanje različitih sastojaka, mogu naučiti prepoznati teksture, arome i okuse.

Samopouzdanje u kuhinji: Priprema hrane može biti izazovna za osobe s invaliditetom, ali kroz kulinarske radionice i vježbe postaju samouvjerenije u svoje vještine. Naučiti kako sigurno rukovati nožem, razlikovati sastojke i pratiti recepte što dovodi do podizanje osjećaja postignuća i samostalnosti. Kuhinja je prostor gdje se možemo I kreativno izražavati . Bez obzira na to jesu li to jednostavni ili složeni recepti, slijepe osobe imaju priliku eksperimentirati s različitim okusima, kombinacijama i prezentacijama hrane. Naše kulinarske aktivnosti često su timski zadaci koji uključuju suradnju i komunikaciju s drugima. Sudjelovanje u kuhinjskim radionicama pruža priliku za druženje, razgovor i stvaranje novih prijateljstava unutar zajednice.

U sklopu kulinarskih radionica ne smijemo zaboraviti i na učenje o zdravoj prehrani. Kroz učenje kuhanja i pripreme vlastitih obroka, slijepe osobe mogu bolje kontrolirati svoju prehranu i osigurati da jedu zdravo i uravnoteženo. U konačnici, kulinarske aktivnosti za slijepe ne samo da pružaju praktične vještine u kuhinji, već i potiču samopouzdanje, socijalnu interakciju i zdrav stil života.

Aktivnosti su provedene u sklopu projekta pod nazivom “Aktivni” , uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.