3.2.2022. Kroz našu kulinarsku radionicu danas smo se pobliže upoznali s tjesteninom i njezinom izradom.
Makaroni, rezanci, špagete… Mnogo je vrsta tjestenine, a isto tako ima i mnogo teorija tko ju je prvi počeo koristiti. Većina ljudi ovaj “izum” pripisuje našim susjedima Talijanima, međutim kada pitamo povjesničare, oni imaju sasvim drugačiju teoriju ili više njih.
Prema najvećem broju povijesnih izvora, tjestenina se počela neovisno proizvoditi u više dijelova svijeta, no najstariji dokumenti o tome dolaze iz Istočne Azije i stari su oko 4.000 godina. Smatra se da je odatle Marko Polo donio tjesteninu u Europu.
PRIČA O MARKU POLU I TJESTENINI
Kinezi tvrde da imaju tradiciju spravljanja tjestenine dugu preko 5.000 godina, a Marko Polo je po toj državi putovao u drugom dijelu 13. stoljeća. Pripisuje mu se da je mnoge tadašnje kineske izume donio u Europu, a među njima i tjesteninu. No, baš u isto vrijeme u Italiji je napisan popis imovine jednog vojnika te je taj popis preživio sve do naših dana, a na njemu je između ostalog i košara suhe tjestenine.
Da bi stvar postala još zamršenija, i Marko Polo u svojim putopisima opisuje kinesku tjesteninu kao sličnu “lagani”, a lagana je bilo jelo od tijesta popularno u to doba u Italiji, no i danas je nerazriješeno je li bilo tjestenina ili prhko tijesto nalik na biskvit.
Mnogi smatraju da je priča o Marku Polu i tjestenini – legenda koju su napravili Amerikanci početkom 20. stoljeća kako bi popularizirali tjesteninu. Naime, napravili su reklamu u kojoj mladi mornar u ekspediciji Marka Pola od Kineskinje dobiva paket dugačke tjestenine, a ime mu je bilo Spaghetti!
Ovim putem zahvaljujemo se našim dragim kuharima na finoj hrani, a našoj kolegici Nedi na pranju suđa 🙂