18.1.2022. Danas su nas posjetili strani volonteri Udruge IKS, koji su nas naučili pripremati tradicionalni Francuski kolač Galette des Rois- Kraljevski kolač.
Kraljevski kolač priprema se od badema i lisnatog tijesta. Francuski galette jednostavna je pita koja će uspjeti čak i onima bez posebnih sposobnosti za ukrašavanje ili slastice općenito. Dovoljno je tek malo spretnosti kako bi se zamijesilo tijesto, mašte kada je u pitanju nadjev i manje od jedne minute za oblikovanje pite.
Ova rustikalna pita ime je dobila po riječi gale, što u prijevodu znači ravna torta ili kolač, a zbog jednostavnog načina pripreme vrlo je brzo, osim Francuza, osvojila i ostatak svijeta pa tako danas postoji nebrojeno mnogo slanih i slatkih varijanti ove poslastice. Tradicionalni običaj Francuza je da u pitu prije pečenja umetnu zrno graha, nakon što bude pečena izreže se na jednake komade a osoba koja u svom komadu pronađe zrno graha postaje kralj ili kraljica do kraja godine. Ovom prilikom zahvaljujemo našim gostima na finom kolaču i ugodnom druženju.