7.6.2022. Današnji dan započeli smo s kulinarskom radionicom kroz koju smo pripremili prve plodove našeg rada u plastenicima. Na današnjem meniju našle su se mlade mahune, grašak , mrkva, krumpir , timijan i ljupčac upakirani u fino varivo.
Dok se varivo krčkalo održali smo radionicu izrade likera od zelenih oraha kroz koju smo saznali svakakve zanimljivosti i načine uporabe oraha, njegovu primjenu u medicini, kozmetici i prehrani.
Orah je čarobna biljka, koju je moguće koristiti na nevjerojatan broj načina, ne samo plod, već i ljuske, koru, grane, listove, deblo. Orah je stvoren da bi ga se koristilo. Ruski znanstvenik Mičurin prozvao je orah “voćkom – kombinatom” jer se kod oraha koristi sve: i lišće, i pupoljci, i mladi, nezreli orasi, i ljuska mladih oraha, i zreli plodovi i drvo.
Plod…
svojim izgledom podsjeća na mozak, pa medicinari znaju istaknuti da usjeci i bore ploda oraha izgledaju kao neo-korteks. Plod ne podsjeća slučajno na mozak jer konzumiranje ploda oraha pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije. Naime, visoki udio omega-3 masnih kiselina u orahu čini ga izvrsnom hranom za mozak.
Plod oraha je u prošlosti prozivan hranom bogova. Stara narodna mudrost kaže: “U kameno doba, dok je čovjek jeo žirove, bogovi su jeli orahe!” To nije slučajno. Naime, plod oraha ima mnoga ljekovita svojstva jer sadrži visokovrijedne nutritivne sastojke. Nutricionisti preporučaju dnevnu konzumaciju sedam plodova oraha ili oko 30 g ovih, kažu, bogova dostojnih plodova jer to može pozitivno utjecati na zdravlje. U orahu ima puno fitonutrijenata od kojih se čak 90% nalazi u tankoj kožici ploda koja plodu daje blago gorak okus. Nutricionisti savjetuju dnevnu konzumaciju oraha kao prevenciju metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, a posebice dijabetesa tipa 2 te bolesti krvožilnog sustava. Orah snižava razinu “lošeg” LDL kolesterola, ali i ukupnog kolesterola, povećava udio vitamina E, smanjuje mogućnost zakrečenja krvnih žila i smanjuje rizik od upala. Tu ne prestaje blagotvorni učinak oraha na ljudsko zdravlje jer su istraživanja pokazala da orah zbog visokog udjela antioksidansa ima i antikancerogeno djelovanje i smanjuje kronični oksidativni stres. Iako orah ima visoko kalorijsku vrijednost, uravnoteženo konzumiranje oraha može dovesti do gubitka tjelesne težine i prevencije pretilosti. Osim toga, orah pomaže u regulaciji spavanja jer posjeduje bioučinkoviti oblik hormona melatonina. S obzirom na činjenicu da se udio melatonina sa starenjem smanjuje, svim osobama iznad 40 godina preporučuje se redovita konzumacija plodova oraha. Orasi čuvaju i kosti jer njihova visoka koncentracija omega-3 kiselina koje potiču metabolizam kalcija i stvaranje kolagena pozitivno utječe na čvrstoću kostiju i jačanje strukture moždine kralježnice. Osim toga, plod oraha jača imunološki sustav, uravnotežuje tlak i pomaže funkciju jetre.
Prednost oraha jest u tome što ih ljudi jedu sirove, odnosno termički neobrađene. Toplina od pečenja smanjuje antioksidantska svojstva oraha pa se preporuča konzumacija sirovih plodova. Orah se u kulinarstvu najviše koristi kao namirnica za pripremanje kolača, ali vrlo je dobar sastojak i mnogih drugih jela.
Iako se plodovi oraha konzumiraju kada su zreli, i nezreli zeleni plodovi oraha se mogu koristiti za proizvodnju sirupa, ekstrakta, tinktura i cijenjenog orahovog ulja. Posebno je cijenjen ljekoviti sirup koji se može primjenjivati i vanjski i unutarnje.
Nakon izrade likera od oraha i finog ručka, nastavili smo druženje uz rekreaciju na el. govornom pikadu.