18.5.2023. U sklopu ovogodišnje manifestacije “Hrvatska volontira”, uspješno smo proveli našu aktivnost pod nazivom “Mrak šetnja”. Ova inicijativa je ostvarena zahvaljujući angažmanu volontera i podršci naše partnerske organizacije, Udruge IKS iz Petrinje, kao i međunarodnih volontera Europskih snaga solidarnosti Melvyna i Laure iz Francuske.

“Mrak šetnja” je osmišljena kako bismo naglasili da slijepe osobe također imaju prirodnu potrebu za kretanjem. No, zbog narušenosti prostora i prisutnosti arhitektonskih barijera, kretanje postaje velik izazov, te se povećava potreba za videćom asistencijom slijepim osobama. Videća pratnja, odnosno asistent, igra ključnu ulogu u ovom kontekstu. Ona omogućuje slijepoj osobi bolje razumijevanje svijeta oko sebe, prepoznavanje arhitektonskih prepreka te njihovo uspješno savladavanje, snalaženje na nepoznatim područjima te sigurno kretanje u okruženju.

Važno je naglasiti da videća asistencija ima izrazito značajan utjecaj na živote slijepih osoba, jer im omogućuje veću autonomiju, samostalnost te integraciju u društvo. Kao i kod svih nas mobilnost i kretanje predstavljaju osnovne preduvjete za samostalan i neovisan život.

Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su sudjelovali u provedbi ove aktivnosti i podržali nas. Vaša podrška ima izuzetan doprinos u promicanju svijesti o potrebama slijepih osoba, te stvaranju inkluzivnog okruženja za sve.