30.6.2020. Na inicijativu “Aktiva žena Udruge slijepih SMŽ-Sisak” organizirali smo medicinsku masažu za naše korisnike starije životne dobi. Članica Udruge i Aktiva žena Jasminka Vugić (medicinska maserka) izmasirala je naše članove i objasnila nam koje su dobrobiti masaže u starijoj životnoj dobi. Prije svega osobe starije životne dobi s vremenom postaju sve manje i manje aktivni, što negativno utječe na kvalitetu života. Upravo bi tu masaža mogla održavati mišiće u formi i pomoći u smanjivanju znakova starenja. Također pozitivno djeluje u prevenciji mnogih bolesti koje povezujemo sa smanjenom tjelesnom aktivnošću. Poboljšavanjem cirkulacije, održava tijelo i srce u formi. Poznata je i ona činjenica da jedan sat masaže za tijelo znači kao 6-7 sati sna, što onda rezultira boljim raspoloženjem i većom energijom. Istraživanja su pokazala da masaža ima blagotvorno djelovanje na psihofizičko zdravlje i dobrobit starijih osoba, također se pokazalo da masaža ima veoma pozitivan učinak na osobe koje pate od Alzheimera.

Neke od dobrobiti masaže:
Masaža relaksira i daje osjećaj udobnosti
Pomaže u nošenju s depresijom poznijih godina
Poboljšava komunikaciju kod starijih osoba
Povećava raspon kretanja udova
Umanjuje bol kod osoba s artritisom
Poboljšava mentalno zdravlje starijih osoba
Povećava razinu energije
Povećava snagu i poboljšava koordinaciju mišića
Poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu
Pomaže u smanjivanju bolova povezanih s različitim tegobama i poboljšava kvalitetu života
Poboljšava držanje tijela
Uklanja napetost mišića
Masaža čini tijelo fleksibilnijim
Masaža se pokazala djelotvornom u reguliranju kvalitetnog i dugotrajnog sna, kao i u borbi protiv nesanice

Ovim putem zahvaljujemo Aktivu žena Udruge slijepih na dobrom društvu i masaži.