Svake se godine, 10. prosinca, u svijetu i u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, kao podsjetnik kako se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Prilikom potpisivanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, 10. prosinca 1948. godine u Parizu, po prvi puta u povijesti priznato je pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost – bez ikakvih razlika“ i pri tome je postavljen kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.
Obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava se jednoznačno ističe značaj Deklaracije u navođenju činjenice da se ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Deklaracija time predstavlja opći standard za sve ljude i narode, naglašavajući da svaki pojedinac i svaki član društva treba nastojati kroz poučavanje i obrazovanje promicati poštovanje ovih prava i sloboda te naprednim nacionalnim i međunarodnim mjerama osigurati djelotvorno priznavanje i poštovanje ovih općih prava.
(In)visible artists
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava nastavljamo s inicijativom „(In)visible artists“ – (ne)vidljivi umjetnici , kroz koju na tjednoj razini na našim mrežnim stranicama objavljujemo sadržaje vezane za poznate ličnosti iz Hrvatske i svijeta koje su usprkos oštećenju vida/sljepoći postigli afirmaciju u raznim granama društvenog života (kultura, medicina, razvoj civilnog društva, ljudska prava itd.).
Ovaj tjedan u novom (audio) formatu donosimo priču o Johnu Miltonu (London, 9. prosinca 1608. – London, 8. studenog 1674.), engleski književnik
Znameniti je esejist, pjesnik i dramatičar. Njegov religiozni ep “Izgubljeni raj” smatra se jednim od najboljih djela napisanih na engleskom jeziku. Milton se aktivno umiješao i u političke borbe svojega doba. Kad je nakon pogubljenja kralja u siječnju 1649. Milton objavio spis u kojem opravdava taj Cromwellov postupak, imenovan je tajnikom novoosnovanog državnog vijeća i na tom poslu 1652. izgubio vid. Nakon pobjede kontrarevolucije 1660., knjige su mu javno spaljene, a on bačen u tamnicu, ali je uskoro pušten.
Opširnije možete pronaći na linku

https://www.youtube.com/watch?v=vw2_U-VZkJ4&fbclid=IwAR2Pk56SEp_lciCN8p-8eT6durmK7Y93cM8dRil3-hCrxOb817O6WH8b5sM