Danas, 22.5.2024., proveli smo predivan dan s našim korisnicima, domaćim volonterima i stranim volonterima Udruge IKS! U sklopu akcije “Hrvatska volontira” uputili smo se u šetnju kroz Park skulptura Željezare Sisak, gdje smo imali priliku upoznati se s bogatom kulturnom baštinom ovog industrijskog krajolika.
🔹 Park skulptura sastoji se od 38 impresivnih skulptura koje su nastale u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak između 1971. i 1990. godine. Ove umjetnine izrađene su pretežno od metala, često kombiniranog s industrijskim elementima, a predstavljaju radove istaknutih umjetnika s područja bivše Jugoslavije.
🔸 Korisnici su, uz pomoć naših volontera, taktilno istražili sljedeće skulpture:
Josip Diminić – Objekt II, 1979. (Obojeni čelik)
Peruško Bogdanić – Bez jahača, 1983. (Obojeni čelik)
Josip Zeman – Crne vizije I, 1983. (Pocinčani čelik)
Vera Fischer – Cvijet, 1980. (Obojeni čelik)
Jure Žaja – U spomen Jurju Dalmatincu, 1979. (Pocinčani čelik)
🌟 Naše slijepe osobe su imale jedinstvenu priliku osjetiti teksturu i zvuk ovih metalnih skulptura, te doživjeti njihovu veličinu i položaj u prostoru. Volonteri i videći pratitelji su kroz razgovor opisivali skulpture, njihove boje, oblike i ostale vizualne karakteristike, čime smo omogućili potpuniji doživljaj za sve prisutne.
📸 Na kraju šetnje, uz kavu i osvježenje, uživali smo u ugodnom druženju i dijeljenju dojmova. Hvala svima koji su sudjelovali i učinili ovaj dan posebnim!
Aktivnost je provedena u sklopu projekta pod nazivom “Aktivni” , uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.