16. studenog 2023. imali smo čast biti dio obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije u prostoru Kluba mladih SKWHAT. Bilo nam je zadovoljstvo i privilegija sudjelovati u ovom posebnom događaju koji je prožet raznolikošću, inkluzijom i zajedništvom. Događaj je organiziran u suradnji s Koordinacijom udruga mladih Siska, Hrvatskim savezom udruga osoba dječje i cerebralne paralize te uz podršku domaćih i stranih volontera .

Događaj je započeo u ugodnom ozračju uz kavu i čaj, pružajući svima priliku da se međusobno upoznaju. Nakon toga, uslijedilo je predstavljanje prostora Kluba mladih SKWHAT te projekta “Inkluzivni klub mladih”. Nakon upoznavanja poslušali smo predavanje o zdravoj prehrani koje je poslužilo kao uvod u zajedničku pripremu slatkih energetskih kuglica. Uz puno smijeha i dobre energije, stvarali smo ove ukusne zalogaje koji nam služe kao poticaj za zdraviji način života.

Dok smo uživali u pripremi kuglica, glazbenici Udruge slijepih su nas počastili malim koncertom, pružajući nam glazbenu poslasticu koja je dodatno obogatila naše iskustvo. Ovim putem želimo izraziti veliku zahvalnost svima vama koji su sudjelovali i doprinijeli stvaranju prekrasnog i nezaboravnog dana.

Od 1996. godine 16. studenog se obilježava Međunarodni dan tolerancije. Taj dan je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila danom tolerancije i pozvala svoje države članice da ga obilježavaju kako bi podigli svijest građana o važnosti poštivanja i uvažavanja različitosti. Na taj dan su države članice UNESCO-a 1995. godine usvojile Deklaraciju o načelima tolerancije kojom se ovaj dan proglašava Međunarodnim danom tolerancije.

U središtu obilježavanja, u skladu s Deklaracijom, koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države je jačanje tolerancije kroz međusobno razumijevanje među kulturama, narodima i ljudima. Tolerancija predstavlja vrijednost koja se odnosi na razumijevanje i uvažavanje različitosti društva u kojem živimo i jedan je od preduvjeta za ostvarivanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije. Prema definiciji UNESCO-a, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Nedostatak tolerancije stvara predrasude i dovodi do diskriminacije grupa ljudi ili pojedinaca.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta pod nazivom “Aktivni” uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.