12.5.2021. Danas smo se upoznali s radom na Brailleovom printeru, govornoj elektronskoj bilježnici i skeneru prilagođenom za rad slijepih osoba i pratećim računalnim programima. Navedeni uređaji slijepim osobama omogućavaju povećanje samostalnosti na području aktivnosti svakodnevnog života, a uz obuku i korištenje asistivnih tehnologija naši korisnici moći će steći nova znanja i vještine, te biti u korak s najnovijom tehnologijom dostupnom na našem tržištu 🙂
Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije -Sisak je putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak HBOR  zaprimila donaciju Poljske razvojne banke -Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK)  u iznosu od 107.000,00 kn za opremanje digitalne informatičke učionice za slijepe osobe čime je omogućena nabava računala s govornom jedinicom i pisač (Brailleov pisač) za slijepe, zahvaljujući kojem  slijepe osobe mogu pratiti novosti, primati potrebne informacije i izjednačiti svoje mogućnosti u smislu pristupa digitalnim medijima i  informacijama. Kroz računalnu obuku na novoj prilagođenoj opremi slijepe osobe osim mogućnosti nesmetanog pristupa informacijama  mogu nadograditi svoje vještine i znanja, povećati produktivnost, postati konkurentniji na tržištu rada, podignuti razinu samopouzdanja i kao punopravni članovi sudjelovati u razvoju socijalne zajednice  što dovodi do izjednačavanja mogućnosti i podizanja kvalitete života slijepih osoba.