Poštovani,
Prateći razvoj događanja oko epidemiološke situacije vezane za koronavirus COVID-19, poštujući preporuke i mjere Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Udruga slijepih SMŽ-Sisak donosi odluku da se iz preventivnih razloga aktivira odluka od 17. ožujka 2020. S tim u svezi ograničavaju se usluge videćeg pratitelja, direktan rada sa strankama i pružanje usluga na terenu. Također, smatrajući populaciju slijepih osobito ranjivom i ugroženom skupinom u prostorijama Udruge moći će se istovremeno okupiti maksimalno 5 korisnika koji sudjeluju u redovnim aktivnostima i drže se svih propisanih epidemioloških odluka i preporuka što uključuje obaveznu dezinfekciju ruku prilikom ulaska u prostor, nošenje zaštitnih maski, kontrola tjelesne temperature i održavanje fizičke distance.
Usluge videće pratnje ograničavaju se tako da će se obavljati nabava životnih namirnica, lijekova, higijenskih potrepština s dostavom do kućnoga praga, bez izravnog kontakta s krajnjim korisnicima, strogo vodeći računa o tome da se ne kontaminira njihov osobni prostor, da se zaštiti ugrožene skupine korisnika i spriječi širenje zaraze.
Korisnicima koji imaju dogovorene medicinske termine bit će omogućena videća pratnja prema naputku Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koja nalaže da korisnik prilikom usluge prijevoza obvezno dezinficira ruke prije ulaska u vozilo, nosi zaštitnu masku i sjedi na desnoj strani zadnjeg sjedišta automobila.
Djelatnici moraju poduzeti sve mjere vlastite zaštite sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.
Zbog nesigurne prirode trenutne situacije ne možemo predvidjeti koliko dugo će navedene usluge i aktivnosti biti ograničene, niti hoće li biti potrebne dodatne prilagodbe, sukladno službenim mjerama i ograničenjima.
S poštovanjem,
Upravni odbor Udruge slijepih SMŽ-Sisak
U Sisku 12.10.2020.