26.4.2023. Planiranje, dizajn i izrada senzornog vrta

U suradnji s Udrugom IKS , volonterima iz Francuske i domaćim volonterima održali smo radionicu planiranja, dizajniranja i izrade senzornog vrta. Radionica je bila podijeljena u tri dijela. Prvi dio radionice obuhvatio je upoznavanje s dvanaest različitih začinskih i ljekovitih biljaka. Sudionici radionice upoznali su se s različitim biljem putem taktilnog, vizualnog i okusnog istraživanja samih biljaka. Ovoga puta upoznali smo se sa sljedećim biljkama: ružmarin, ljupčac, smilje, lavanda, vlasac, peršin, jagoda, ukrasni peršin, kopar, bosiljak, menta. Voditeljice radionice, radna terapeutkinja Iva Toš i zaposlenica Udruge IKS Nadja Matešić upoznale su sudionike s mnoštvom zanimljivih informacija o građi pojedine biljke (korijenu, stabljikama, granama, listu i sl.), o načinima uzgoja pojedinih biljaka, uvjetima tla, gnojidbi, vlažnosti i temperaturi potrebnoj za optimalan rast i razvoj biljke, visini i širini pojedinih biljaka u odrasloj dobi. Za svaku biljku prodiskutirali smo o njihovoj upotrebi i načinima korištenja, ljekovitim svojstvima ali i narodnim pričama i legendama koje su povezane s njima.

Drugi dio radionice obuhvatio je dizajniranje samih vrtnih gredica i raspored biljaka unutar gredice. Kako bi samu aktivnost prilagodili slijepim osobama za potrebe dizajniranja volonteri su izradili taktilne karte vrtnih gredica, te posebne taktilne simbole koji označuju svaku biljku. Nakon upoznavanja sa materijalima sudionici su isplanirali i dizajnirali svoje gredice.

Treći dio radionice obuhvatio je prenošenje naših taktilnih planova u “praksu”, odnosno raspoređivanje i sadnju samih biljaka. Kroz suradnju slijepih osoba i volontera naše biljke uselile su u novi dom i nastao je naš prekrasni senzorni vrt koji će u budućnosti svojim mirisima, teksturama, okusima I bojama poticati osjetila .

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nas posjete u našem malom senzornom vrtu 🙂

Miris je uvjerljiviji od riječi, izgleda, osjećaja i volje. Od uvjerljive snage mirisa ne možemo se obraniti, ona ulazi u nas poput zraka u naša pluća, ispunjava nas, prožima, protiv nje ne postoji sredstvo.”

Patrick Süskind