29.10.2020. Prezentacija FreeStyle Libre- uređaja za očitavanje razine glukoze
Što je to FreeStyle Libre?
FreeStyle Libre je uređaj koji uz pomoć savitljivog senzora u obliku niti, konstantno upiknutog u kožu očitava razinu glukoze u međustaničnoj tekućini te ju prikazuje na ekranu osjetljivom na dodir veličine manjeg mobitela.
Free Style Libre set se sastoji od dva dijela, fizičkog čitača i senzora:Fizički čitač je veličine manjeg mobitela, prikazuje podatke prikupljene senzorom, te ima memoriju za čuvanje podataka u trajanju od 90 dana. Konkretno, najvažniji podaci koje pokazuje su trenutna razina glukoze u međustaničnoj tekućini u obliku velike brojke, graf kretanja glukoze u proteklih 8 sati, te kratkoročni budući trend kretanja glukoze u obliku strelice. Senzor je veličine kovanice od 5 kuna iz koje na sredini izlazi tanka nit koja ide pod kožu. Aplikacija na kožu se vrši posebnim vrlo jednostavnim inserterom koji postupak odradi brzo, jednostavno i bezbolno. Jedan senzor traje točno 14 dana i nakon toga se isključi. Senzor vrši očitanja glukoze svake minute, te ima memoriju od osam sati. Drugim riječima senzor u 24 sata izvrši točno 1.440 mjerenja razine glukoze u međustaničnoj tekućini. Riječ je o praktičnom, diskretnom i vodootpornom uređaju.
Komunikacija senzora i čitača se odvija putem NFC tehnologije (Near Field Communication) koja zahtjeva kratko prislanjanje čitača na senzor na koži, te se bezbolno dobiju podaci o trenutnoj razini glukoze i razinama u proteklom periodu od 8 sati. Kako bi imali kompletne podatke, unutar 24 sata je potrebno odraditi minimalno tri skeniranja (3 skeniranja x 8 h memorija = 24 sata). Skenirati je moguće i preko odjeće.