17.2.2021. naše djelatnice po projektu “Zaželi-Želim živjeti bolje” imale su priliku razgovarati s psihoterapeutkinjom Prof. Majom Jakšić, teologinjom i specijalisticom iz pastorala kriznih situacija iz Splita.

„NAŠA ANKSIOZNOST NE DOLAZI OD RAZMIŠLJANJA O BUDUĆNOSTI NEGO OD ŽELJE DA JE KONTROLIRAMO.“ (KHALIL GIBRAN)

Tjeskoba, strah, panika i stres svima su nam poznati termini, a mnogima i iskustva. Sve više čujemo za akutni oblik tjeskobe koji se naziva „napad panike“. Nekoć rijetka pojava, u našem današnjem svijetu je u kontinuiranom porastu.

Što je točno napad panike? Postoji li razlog za zabrinutost? Kome se obratiti za pomoć? Je li riječ o tjelesnom iskustvu, mentalnoj klopci ili duhovnoj borbi? Kako pomoći onima koji pate zbog napada panike? Što bude bolje nakon zabrinutosti? Treba li uvijek vjerovati svojim mislima? Zašto ih teško mijenjamo i kad vidimo da nam štete? Kako jezik koji koristimo doprinosi tjeskobi? Možemo li naučiti smiriti svoj zabrinuti um? Kako zaustaviti silaznu spiralu tjeskobe koja se hrani tjelesnim simptomima? Kako razgovor o osjećajima može pomoći našem tijelu? Može li tjeskoba biti odraz naše želje za kontrolom? Jesmo li oštećeni? Gdje je Bog? Zašto mi ne pomaže?