🌟Dijelimo prekrasno iskustvo koje smo imali danas, 31. kolovoza 2023. godine! 🌟

Udruga slijepih SMŽ-Sisak je u suradnji sa volonterima Europskih snaga solidarnosti iz Udruge IKS, održala nevjerojatnu kulinarsku radionicu sa slijepim osobama. No, prije nego smo se upustili u kuhanje, zajedno smo prošli kroz edukacijsko-senzibilizacijsku radionicu s našim dragim volonterkama Ingom i Dianom iz Portugala, te našom domaćom volonterkom Martinom.

Naša edukacijska radionica obuhvatila je upoznavanje s funkcioniranjem osoba s oštećenjem vida u svakodnevnim aktivnostima. Naučili smo mnogo o zaštitnim tehnikama prilikom kretanja, kako slijepe osobe traže predmete, kako se kreću uz pomoć videće pratnje i koriste dugi bijeli štap. Kroz praktične vježbe, sa povezima preko očiju, naučili smo kako skuhati kavu, koristiti indikator tekućine, točiti vodu iz boce u čašu i mnogo više.

Nakon što smo se senzibilizirali, prešli smo na kulinarsku aktivnost pod vodstvom naših dragih stranih volonterki. Tijekom kulinarske radionice, slijepi sudionici su aktivno sudjelovali u izradi i naučili kako pripremiti portugalsko-talijanski desert pod nazivom “Salame de Chocolate”. Ovaj desert je omiljen diljem Europe, a glavni sastojci su kakao, čokolada u prahu, izlomljeni keksi i maslac. Izrada je uključivala korištenje govorne vage za precizno vaganje sastojaka, razgibavanje prstiju prilikom pripreme sastojaka (lomljenje keksa), rezanje maslaca i pažljivo miješanje svih sastojaka.

Rezultat? Predivni desert koji smo svi zajedno stvorili s puno ljubavi i suradnje! Ovo je bila izvanredna prilika za razmjenu znanja, iskustava i osnaživanje naše zajednice. Hvala svim volonterima i sudionicima koji su doprinijeli ovom produktivnom danu ❤️👩‍🍳👨‍🍳

#solidarnost#inkluzijaja#kulinarskaradionica#slijepi#udrugaslijepih