7.2.2020. Šetnja i rekreacija
Današnji dan proveli smo u laganoj šetnji i rekreaciji na prostoru takozvane “Ciglarske grabe”.
“Ciglarska graba”(kako je najčešće ribiči zovu) za mnoge je Siščane poznata i kao “Radonjina graba” ili “Herbosova graba”. Naziv “Ciglarska graba” nastao je zbog iskopavanju i izvlačenja gline za potrebe nekadašnje Ciglane Popović (ime je dobila po uspješnom sisačkom poduzetniku Milanu Popoviću), a tek su kasnije nastupila ostala imena. Naziv “Radonjina graba” ili “graba kod Radonje” potječe s početka 20.st., kada je graba postala dio tvorničkog okružja prvo Tvornice vinske kiseline i kisika Radonja (1947. godine), a potom 1953. godine Radonja tvornice kemijskih proizvoda. Tek od 1992. godine, ista tvornica, na skupštini donosi odluku o promjeni imena u “Herbos d.d.”, otkad Siščani počinju zvati grabu kao “Herbos-ova graba” ili “graba kod Herbos-a” .
“Herbos-u” je graba (ili stručno rečeno “jezero”) upotpunjavala potrebe za industrijskom vodom pa su je redovito navodnjavali vodom iz Save.
Danas “graba” nije industrijski značajna ali je zato prepoznata kao utočište je brojnim velikim i malim pticama, vodozemcima, kukcima i drugim vrstama premda se nalazi svega nekoliko metara od ceste i trgovačkoga centra. Obiluje biljnim i životinjskim svijetom, a time je i mjesto vrijedno zaštite i pogodno za različita biološka istraživanja.
Kroz današnju šetnju uživali smo u raznolikom pjevu ptica, susreli smo labudove, sive čaplje, patke , riječne galebove crne liske, vrapce, sjenice i mnoge druge ptice koje nismo uspjeli determinirati. Jedna zanimljivost koju smo saznali je da Ciglarska graba čuva jedan stari monoksil. Ciglarska graba 2018. godine postala je mjesto koje čuva bitno arheološko blago, monoksil- čamac izdubljen iz jednog komada drveta koji datira iz 15. ili 16.stoljeća te da je izrađen od hrasta. Monoksil je vračen u uvjete bez kisika, prekriven slojem pijeska i mulja čekati dok se ne skupe sredstva za njegovu konzervaciju i povratak u izložbeni prostor.