9.2.2024. Današnji dan iskoristili smo za šetnju okolicom Jezerca, smještenog u naselju Željezara.

U sklopu naših rekreacijskih aktivnosti, odlučili smo se za istraživanje ovog prekrasnog kutka prirode, gdje smo svi zajedno uživali u svježem zraku, protegnuli svoje noge i uronili u bogatstvo biljnog svijeta. Razgovarali smo o različitim vrstama drveća koje nas je okruživalo, diveći se njihovoj ljepoti (čak i u ovo doba godine) i važnosti u našem okolišu.

Kroz našu šetnju naišli smo I na nekoliko skulptura iz postave Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika. Park skulptura Sisak čini 38 planski postavljenih i prostorno razmještenih skulptura kao dijela industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na području sisačkog naselja Caprag, koja svojom urbanističkom kompozicijom i strukturom čini važan i reprezentativan segment društveno-povijesne i kulturne baštine grada Siska. Sve su skulpture nastale tijekom trajanja Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak u vremenu od 1971. do 1990. godine., a autori skulptura su mahom protagonisti suvremene hrvatske, kao i skulpture autora s prostora bivše Jugoslavije, nastale sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća. Osnovni materijal od kojeg su izrađene sve skulpture je metal, često u kombinaciji s industrijski proizvedenim metalnim predmetima (cijevi, metalne ploče, dijelovi strojeva) nastalim u autentičnom okrilju Željezare Sisak. Park je zaštićeno kulturno dobro – kulturnopovijesna cjelina.

Na kraju naše šetnje opustili smo se uz razgovor i kavu/čaj.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta pod nazivom “Aktivni” , uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.