2.10.2019. Danas smo održali našu standardnu sportsku srijedu. Osim sportskih aktivnosti danas smo se malo pozabavili i pomagalima za učenje braillovog pisma.
Braillovo pismo ili brajica je sustav pisanja i čitanja za slijepe, što ga je tridesetih godina 19. stoljeća razradio francuski slijepi učitelj glazbe Louis Braille, već je nakon nekoliko desetljeća bio prihvaćen u mnogim zemljama. Vrlo brzo uočena je promišljena logičnost, izuzetna praktičnost i univerzalna primjenjivost tog novog sustava, koji je u nas poznat pod nazivom brajica.
Bez obzira o kojem se jeziku radi, brajica je danas standardno i općeprihvaćeno pismo za slijepe u cijelom svijetu.Brajica ili Braillevo pismo je reljefno točkasto pismo koje se čita prstima, a njime se služe osobe oštećena vida koje ne mogu čitati crni tisak.
Za tvorbu znakova brajice koristi se šest točkica (šestotočka) pomoću kojih se mogu napraviti 63 znaka i razmak. Šestotočka se sastoji od dvije okomice – lijeve i desne.U lijevoj okomici, gledano odozgo prema dolje, su točkice 1, 2 i 3, a u desnoj okomici točkice 4, 5, i 6.