Svjetski dan Brailleova pisma (brajice) obilježava se 4. siječnja, na dan rođenja njegova izumitelja Louisa Braillea.
Louis Braille rođen je u predgrađu Pariza 4. siječnja 1809. godine. Braille je odrastao u skromnoj obitelji, a otac mu je bio postolar. U dobi od tri godine, Louis je zbog ozljede oka počeo gubiti vid a u petoj godini je oslijepio. Sljepoća ga nije spriječila da nastavi živjeti punim kapacitetom. S deset je godina primljen u Kraljevski zavod za slijepu mladež u Parizu. U dobi od 15 godina počeo je raditi na pismu za slijepe osobe.
Louis Braille preminuo je 1852. godine u Parizu, a dvije godine nakon njegove smrti Francuska je službeno priznala Brailleovo pismo. Prva hrvatska početnica za slijepe nastala je 1889. godine, a izradio ju je tiflopedagog Vinko Bek.
Brailleovo pismo
Brailleovo pismo sastoji se od skupina od šest točaka, po tri u dva okomita reda, a svako slovo abecede, broj ili pravopisni znak ima svoju određenu kombinaciju tih točaka. Brailleovo se pismo „čita“ dodirom ruku, odnosno prelaženjem prstima s lijeva na desno po papiru. Zanimljivo je da sve slijepe osobe u svijetu koriste ista 63 znaka brajice, ali ih različito čitaju. Prema tome, u brajici nema razlike, barem ne što se oblika slova tiče, između latinice, ćirilice, arapskog, kineskog ili bilo kojeg drugog pisma. Po tome je Brailleov sustav najuniverzalnije svjetsko pismo.
Svjetski dan Brailleova pisma obilježava se diljem svijeta kako bi se odala počast zaslugama njegova začetnika, ali i kako bi se podignula svijest javnosti o važnosti brajice, kako bi se pisana riječ prenijela u taktilni oblik za dobrobit slijepih i slabovidnih osoba u cijelom svijetu.