4.1.2019. Danas obilježavamo Svjetski dan Brailleovog pisma. Prijedlog je to Svjetske unije slijepih koji je potvrdila Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

Brailleovo pismo (hrv. Brajica), međunarodno pismo za slijepe, priznato je brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu.

Brailleovo pismo je sistem pisanja i čitanja namijenjen slijepim ili slabovidnim osobama, kojeg je 1824. godine osmislio Louis Braille. Svako slovo abecede, pravopisni znakovi, brojevi i ostala pravila pisanja i čitanja su u Brailleovom pismu osmišljeni sistemom od šest točaka klasificiranih brojevima od 1 do 6, te organiziranih u dva stupca po tri točke koje mogu biti ispupčene ili udubljene (prvi stupac – 1, 2, 3; drugi stupac – 4, 5, 6). Svakom slovu abecede, broju, ili bilo kojem pravopisnom znaku odgovara određena kombinacija, položaj i broj tih reljefnih točaka, te se “čita” dodirom ruku, odnosno prelaženjem prstima s lijeva na desno po papiru na kojem je nešto napisano tim pismom. Značenje nekih kombinacija točaka može varirati među različitim jezicima, ovisno o slovima koja se u abecedi jednog jezika nalaze, a drugog ne, te obratno.

047 051 060 061 090