Današnje okupljanje prije svega posvetili smo obilježavanju Svjetskog tjedna glaukoma koje se u svijetu obilježava od 10. do 16. ožujka 2024. Cilj obilježavanja je skretanje pažnje na jedan od najozbiljnijih i najčešćih uzroka gubitka vida – glaukom. Iako je često neprimjetan u ranim fazama, glaukom je stanje koje može dovesti do trajnog oštećenja vida i sljepoće ako se ne liječi na vrijeme.

Glaukom je podmukla bolest koja “napada” vidni živac i dovodi do gubitka perifernog vida, a u naprednijim fazama može dovesti i do potpunog gubitka vida. Ono što ga čini posebno opasnim je činjenica da se simptomi često ne primjećuju sve dok oštećenje nije već napredovalo. Stoga je važno da se glaukom otkrije i liječi u ranoj fazi kako bi se spriječilo daljnje propadanje vida.

Napominjemo da su redoviti oftalmološki pregledi ključni za rano otkrivanje glaukoma. Osobe starije od 40 godina, osobe s obiteljskom anamnezom glaukoma te osobe s određenim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes ili visoki krvni tlak, imaju povećan rizik od razvoja glaukoma, te bi trebale posebno obratiti pažnju na zdravlje očiju.

Neka ovaj apel bude podsjetnik svima da redovito posjećuju oftalmologa i da se educiraju o važnosti prevencije i ranog otkrivanja glaukoma. Samo zajedničkim naporima možemo spriječiti ozbiljne posljedice ove podmukle bolesti.

Korisnici Udruge slijepih SMŽ-Sisak svojim su se porukama priključili širenju svijesti o važnosti zdravlja očiju i borbi protiv glaukoma!

U nastavku donosimo neke od poruka naših korisnika:

“Zajedno možemo podići svijest o glaukomu i spriječiti njegove negativne posljedice. Potražite informacije i educirajte se o ovoj važnoj bolesti oka.”

“Nema dobne granice za glaukom. Bez obzira na dob, redovito se pregledavajte i educirajte o faktorima rizika.”

“Očuvajmo svoj vid i budimo svjesni simptoma glaukoma. Rana dijagnoza može značiti razliku između vida i sljepoće.”

“Vaše oči su neprocjenjivo blago. Ne zanemarujte redovite preglede očiju kako biste spriječili napredovanje glaukoma.”

“Nisu svi simptomi glaukoma očiti. Budite pažljivi prema svojem vidu i reagirajte na svaku promjenu.”

“Pomozite u širenju svijesti o glaukomu. Podijelite informacije s prijateljima, obitelji i zajednicom kako bismo svi zajedno radili na prevenciji i liječenju.”

“Bolje spriječiti nego liječiti.”

“Oči su naš dragulj, zato cijenite svoje tijelo.”

Aktivnost je provedena u sklopu projekta pod nazivom “Aktivni” , uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.