“Dani zajedničke sadnje 2024.” – Povezivanje s prirodom i stvaranje inkluzivne zajednice

Udruga slijepih SMŽ-Sisak, u suradnji sa Hrvatske šume doo točnije s Upravom šuma Sisak, organizirala je 8. ožujka 2024. godine inspirativnu akciju pod nazivom “Dani zajedničke sadnje 2024.” Ova inicijativa, koja je okupila slijepe članove Udruge slijepih SMŽ-Sisak, osmišljena je pod sloganom “U proljeće PRVO posadi DRVO!”, a cilj je bio povezati članove s prirodom i omogućiti im aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša.

Događaj je započeo s prekrasnim druženjem u šumi Brezovica, gdje su nas srdačno dočekali djelatnici Uprave šuma Sisak. Stručnjaci iz područja šumarstva pružili su edukaciju o svojim aktivnostima, načinima sadnje, te karakteristikama stabala specifičnih za područje. Nakon obuke, krenuli smo na mjesto sadnje gdje smo zajedno posadili stotinjak dvogodišnjih sadnica hrasta lužnjaka.

Slijepe osobe sudjelovale su u svim fazama sadnje, a akcija je omogućila korisnicima Udruge da iskuse prirodu na poseban način. Imali su priliku opipati mlade sadnice, uspoređivati ih s odraslim stablima te istraživati i osjetiti proljetnice i druge biljke koje su oživjele šumu.

Neki od sudionika podijelili su svoje dojmove o aktivnosti:

“Meni je to bilo odlično, baš mi je bilo super i osjećao sam se sretno što sam mogao sudjelovati. Da mi je prije netko rekao da ću i ja saditi drveće, ne bih mu vjerovao, to nisam ni sanjao, a danas sam evo uspio…”

“U prirodi sam se osjećala vrlo ugodno i zadovoljno što sam posadila nešto što će ipak ostati za neku drugu generaciju.”

“Posadila sam sedam hrastova, bilo mi je lijepo i došla bih ponovno zaprljati ruke. Želim se zahvaliti Šumariji Sisak što su nas lijepo ugostili i omogućili nam da i mi sudjelujemo u pošumljavanju.”

“Ja sam postavio svoj osobni rekord, posadio sam 15 stabala.”

“Mislim da je bitno da sudjelujemo u ovakvim akcijama, tako i mi pokazujemo da vrijedimo…”

“Bilo mi je super, družili smo se i bilo mi je jako lijepo. Želim se zahvaliti svima koji su nam omogućili sudjelovanje.”

“Češće bi trebali biti ovako u prirodi, mirisali smo cvijeće, opipali smo šumu i doživjeli šumu na nama specifičan način… ovaj izlet me vratio u mladost kad smo trčkarali i igrali se u šumi.”

“Bilo mi je vrlo interesantno vidjeti tu mogućnost slijepih osoba, da se uključimo u ovaj projekt sadnje šuma. Htjeli smo dati mogućnost samim slijepim osobama da razbiju svoje predrasude, da shvate da granice nema, s druge strane ovako radimo i na senzibilizaciji društva. Nadam se da će svim sudionicima ovakvo iskustvo donijeti vještine i znanja koja će moći koristiti u privatnom i poslovnom životu.”

Ova akcija nije samo pridonijela očuvanju okoliša već je i stvorila inkluzivno okruženje koje prihvaća i potiče osobe s oštećenjem vida, dajući im priliku da pokažu svoje sposobnosti i da aktivno sudjeluju u društvu.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta pod nazivom “Aktivni” , uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.