Udruga slijepih SMŽ o trenutnom stanju na terenu
Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije-Sisak upozorila je sredinom mjeseca  na problem osoba s invaliditetom. Na konferenciji za medije predsjednik Danko Tomanić zahvalio je svim pojedincima, udrugama i tvrtkama koje su se uključile i pružile pomoć. Udruga  broji 113 članova,  a nekima su objekti teško oštećeni.

„Utvrđeno je da je 15 korisnika i njihovih domaćinstava značajno oštećeno i direktno ugroženo. Do sada je 7 objekata dobilo crvenu oznaku. Od tih objekata 2 se nalaze da području Petrinje, 2 na području Hrvatske Kostajnice, 2 na području Siska te jedan objekt s područja Lekenika. 8 objekata dobilo je žutu oznaku – 3 su s područja Siska, 4 u Petrinji i 1 na području Lekenika. Prema našoj procjeni minimalno 5 korisnika trenutno živi u domovima koji imaju oznaku U2. Obzirom da je riječ o slijepim osobama, uglavnom samcima, oni sami ne mogu ukloniti dimnjake, srušene dume, pukotine i ostalo, pa očekujemo da ćemo im u tome pružiti pomoć. Za 20 osoba još nije utvrđeno stanje. Prepreke koje smo uočili u vođenju ovakve evidencije vezane su uz praćenje promjene stanja. Korisnici ne uočavaju pukotine i promjene na zgradi. Ono što otežava naš rad je dislociranost korisnika, kao i korisnici koji žive na udaljenim i izoliranim mjestima. Dobro je da smo se uspjeli povezati s lokalnim i državnim udrugama civilne zaštite, povezali smo se sa civilnim stožerima i nastojimo doći do svih naših korisnika“, pojašnjava  Iva Toš iz Udruge slijepih osoba SMŽ.

Do sada je za 46 korisnika Udruge uspostavljeno sustavno opskrbljivanje hranom i higijenskim potrepštinama. Nabavljen je i jedan stambeni kontejner te stambena kućica prilagođena osobama s invaliditetom. U postupku je nabava dva kontejnera za obitelj koja je dislocirana, a korisnike se trenutno povezuje s drugim dionicima i pružateljima pomoći. Udruga ne radi samo materijalnu, već i administrativnu pomoć jer je riječ o slijepim osobama koje nisu u mogućnosti samostalno ispuniti obrasce.

Još se uvijek možete uključiti u donaciju putem žiro računa broj HR2124070001500002146 s BIC OTPVHR2X za plaćanja iz inozemstva. Udruzi su posebno potrebni:

– Brailleov printer

– 2 elektronske bilježnice za slijepe

– 4 računala s govornom jedinicom

– 50  govornih toplomjera

– 5 besontaktnih toplomjera

– 20 dugih bijelih štapova raznih veličina

– 10 reproduktora za slijepe

– 20 kom uvođač konca

– 100 kom pasti za obilježavanje

– 2 kom Brajičnih tiskača za obilježavanje

– 1000 kom Reljefne točkice za označavanje (samoljepljive )