23.1.2019. održali smo kulinarsku radionicu, a današnji glavni kuhar je bio Danko Tomanić. Glavna namjernica današnjeg lonca bila je ječam.To je namjernica koja je unazad deset tisuća godina hranila brojne velike i male kulture – od Etiopljana, Egipćana, a koristili su je i drevni Kinezi. Egipćani su prvi iskoristili ječam za stvaranje piva, ali i ječmenog slada, a u Kini je bio simbol muškosti i snage.
Čak su i grčki sportaši i vojnici jeli kaše i kruh od ječma, zbog kojih su i bili toliko snažni. Najzanimljivija povijesna činjenica dolazi iz borilačkih arena – stari Grci su gladijatore često nazivali i hordeariima – ‘onima koji jedu ječam’!
Danas su nam, uslijed razvoja kemije i tehnologije poznata sve dobrobiti ječma – on sadrži brojne minerale: jod fosfor, magnezij, kalij, kalcij, sumpor, natrij i bakar. Također obiluje cijelom lepezom vitamina B, a zbog visoke razine željeza je savršena namjernica za vegetarijance.
Ako vas zanima naš recept možete ga pronaći u video zapisima u prilogu
Siti od današnjeg doručka nastavili smo punom snagom igrati el. govorni pikado za slijepe.