Međunarodni dan bijelog štapa

U ponedjeljak 15. listopada obilježili smo Međunarodni dan bijelog štapa.
Udruga slijepih SMŽ-Sisak 15. listopada, u centru Grada Siska na području pješačke zone organizirala je edukativnu radionicu s ciljem upoznavanja slijepih osoba i senzibilizacije lokalne zajednice. Na radionici su sudjelovali učenici Srednje škole Viktorovac (smjer medicinski tehničar/tehničarka) , a radionica je bila otvorenog tipa te su nam se pridružili zainteresirani sugrađani. Program edukativne radionice obuhvatio je upoznavanje sa slijepim osobama, načinima funkcioniranja, kretanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti, te prezentaciju pomagala za slijepe.
Međunarodni dan bijelog štapa u svijetu se obilježava 15. listopada s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije, nedostatku ili nemogućnosti nabavke vrlo skupih asistivnih pomagala.

20181015_082027 20181015_082716 20181015_082852 (1) 20181015_083835 20181015_083838 20181015_090713