15.10.2019. povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa održali smo edukativnu radionicu s učenicima Srednje škole Viktorovac (smjer medicinski tehničar/ka) i stranim volonterkama Udruge IKS iz Petrinje.
Program edukativne radionice obuhvatio je upoznavanje sa slijepim osobama, načinima funkcioniranja slijepih osoba, kretanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti, prezentaciju pomagala za slijepe, te praktični dio radionice u kojem su sudionici naučili kako koristiti tehnike kretanja za slijepe osobe te pod povezima obavljali razne zadatke u svrhu senzibilizacije i razumijevanja za osobe s oštećenjem vida. Sudionici su obavljali zadatke pod povezom. Neki od zadataka bili su : odlazak u kafić, narudžba i samostalno točenje soka, plaćanje računa i brojanje novca, odlazak u Borovo i odabir cipela-tenisica uz pomoć opipa i prepoznavača boja, odlazak u Maxi novu i odabir odjevne kombinacije uz pomoć opipa, odlazak na tisak i kupovina žvakaćih guma, slanje poruka s mobilnog telefona uz pomoć govorne jedinice za slijepe, simulacija hranjenja pod povezom gdje su sudionici trebali izrezati i pojesti bananu. Ovim putem zahvaljujemo se na odazivu, posebne zahvali učenicima i djelatnicima SŠ Viktorovac, volonterkama i Udruzi za promicanje informatike, kulture i suživota IKS-Petrinja (https://www.facebook.com/udrugaIKS/), prodavaonici Borovo,trgovini Maxi Nova,Caffe baru Kelt i Green Hill baru.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap doista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje, tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođica Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata se bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine, pa se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojim se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je 39 miliona slijepih te je prevalencija sljepoće oko 5 na 1000 stanovnika. U Hrvatskoj se prati samo broj osoba oštećena vida kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. Na taj način je u Hrvatskoj registrirano 45 478 osoba kod kojih su sljepoća i znatna slabovidnost uzrok invaliditeta, od kojih je4 217 slijepih osoba. Na temelju tih podataka je prevalencija oštećenja vida kao uzroka invaliditeta oko 10 na 1000 stanovnika.

Svakodnevni su problemi slijepih gotovo nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na cesti, različitih zapreka, prepunih tržnica, neprilagođenih prilaza državnim institucijama i ostalih zapreka kretanju i snalaženju, slijepe osobe trebaju stalnu pratnju osoba koje vide. Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, a sve ostalo što je izvan dosega toga štapa je velika nepoznanica i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost pa je neophodno stalno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih osoba.

Moderna tehnologija ovoj populaciji uvelike olakšava život, ali i nadalje, bez obzira na suvremena poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo neprekidnim radom i pomaganjem svakom pojedincu pogođenom ovom vrstom invaliditeta. I ove će se godine diljem Hrvatske Međunarodni dan bijelog štapa obilježiti nizom manifestacija s ciljem unapređenja kvalitete života slijepih I slabovidnih osoba.