20.10.2021. Danas smo kroz našu već poznatu kulinarsku radionicu obilježili svjetski dan jabuka. Kako bi prikladno obilježili ovaj dan odlučili smo se za pripremu svima nama znane savijače, neki bi rekli štrudle (njem. Strudel) od jabuka. Pripremu deserta začinili smo “redom” glazbe u aranžmanu naših Pave Anića i Danka Tomanića, a kako bi brže sagorjeli dobivene kalorije odigrali smo i nekoliko partija el. govornog pikada.
U nastavku donosimo neke zanimljive informacije o ovoj “kraljici voća”.
Zašto jesti jabuke svaki dan?
Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Malo kalorija i puno vitamina
Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.
Jača srce i snižava kolesterol
Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.
Jabuka spada u porodicu ruža.
Stablo jabuke potječe iz područja između Kaspijskog jezera i Crnog mora.
Arheolozi su pronašli dokaze da ljudi uživaju u okusu jabuke od otprilike 6.500 godina prije nove ere.
Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, a oko 1.600. godine bilo je poznato gotovo 200 sorti jabuka.
Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ‘ab ovo usque ad mala’, što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. Bila je vrlo cijenjena, zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote.
Jabuka je poznata kao zabranjeno voće u raju, ali to se ne spominje nigdje u Bibliji!
U drevnom Rimu, jabuke su se smatrale luksuznim voćem.
Svježa jabuka pluta u vodi zato što 25% njezinog volumena čini zrak.
Jabuke dozrijevaju 6 do 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku. Za optimalno skladištenje jabuke je potrebno držati na temperaturi od 1 do 5 stupnja C s relativnom vlažnošću zraka od 80 – 90%.
Najviše jabuke na svijetu se proizvodi u Kini.
Najveći uvoznici jabuke na svijetu su Rusija, Njemačka i Velika Britanija.
Najveća potrošnja jabuka po stanovniku u svijetu je u Turskoj.
Prosječna godišnja potrošnja jabuka po stanovniku u Europi je 20 kg.